Tekst objavljen: 03.07.2023 13:10        


Domaće tržište akcija oslabilo je tokom juna 4,5 odsto na 869,4 poena, mereno indeksom Belex15, pre svega usled činjenice da je prošao presek za dividendu akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS). Nakon ove velike korekcije, prinos ovog berzanskog pokazatelja u prvih šest meseci spustio se na 5,4 odsto

Belex u junu pao 4,5%, NIS i Dunav predvodili korekciju


Ukupan promet na tržištu tokom juna iznosio je oko milijardu dinara (8,6 miliona evra), što je najslabiji mesečni promet od marta.



Najprometnija akcija u indeksnoj korpi bila je Naftna industrija Srbije koja je zabeležila promet od 48,1 milion dinara uz veliki pad cene usled prolaska dana dividende. Dunav osiguranje (DNOS), koje je palo na novi višegodišnji minimum, zabeležilo je promet u redovnom trgovanu od 23,5 miliona dinara, dok je Meser Tehnogas (TGAS) ostvario realizaciju od 10,2 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je predvodio retke dobitnike u indeksnoj korpi sa rastom od dva odsto na 2.040 dinara, dok je Tehnogas registrovao minornu pozitivnu promenu i zaključio mesec na 14.007 dinara.

Gubitnike su predvodile dve kompanije koje će ove godine podeliti rekordne dividende. Akcije NIS-a i Impol Sevala (IMPL) zabeležile su identičnu mesečnu korekciju od 13,9 odsto s obzirom da se ovim akcijama uveliko trguje bez prava na dividendu iz prošlogodišnje dobiti. Dunav osiguranje je palo 7,2 odsto na 930 dinara, a na momente se spuštalo i ispod granice od 900 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana