Tekst objavljen: 13.02.2023 13:45        


Domaće tržište akcija nastavilo je rast i treću sedmicu zaredom, ovaj put i uz pojačanu investicionu aktivnost na najlikvidnijim hartijama. Indeks Belex15 dodao je 1,5 odsto na 878,5 poena, dok je ukupan promet iznosio 223,0 miliona dinara (1,9 miliona evra), mahom registrovan u trgovanju akcijama

Belex u plusu i treću nedelju zaredom, NIS na 720 dinara


Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 114,6 miliona dinara uz rast cene od 1,4 odsto na 720 dinara. NIS je najavio da će 21. februara predstaviti poslovne rezultate za proteklu godinu, što je iniciralo pojačanu investicionu aktivnost na ovoj hartiji. Očekuje se da će ova kompanija objaviti profit veći do 700 miliona evra što bi bio njen najveći krajnji rezultat u istoriji.



Akcije Dunav osiguranja (DNOS) posle dužeg vremena ponovo su probile barijeru od 1.200 dinara uz promet od 17,8 miliona dinara. Dunav se poslednji put na ovom nivou nalazio sredinom oktobra prošle godine, da bi usledio trend povećanog pritiska na strani prodaje što je u jednom momentu akcije gurnulo prema psihološkoj granici od 1.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) ponovo su bile među promenijim papirima sa realizacijom od 4,7 miliona dinara uz blagi rast cena na 7.100 dinara. Akcije gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) nedelju su zaključile na 1.639 miliona dinara uz promet od 1,7 miliona dinara.

Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) pale su 3,8 odsto na 7.700 dinara, a ovim hartijama se od nove godine trguje bez prava na dividendu iz prošlogodišnje dobiti. Pad od 1,9 odsto registrovao je i Impol Seval (IMPL) koji se spustio na 5.300 dinara, dok u tekućoj godini beleži skok od nepunih 10 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana