Tekst objavljen: 08.11.2021 14:55        


Naftna industrija Srbije (NIIS) nastavila je da beleži snažan oporavak poslovanja i u trećem tromesečju, objavila je kompanija putem Beogradske berze

Dobit NIS-a 13,3 milijardi, većina pokazatelja iznad predpandemijske godine


Veliki rast cene sirove nafte u tekućoj godini, a posebno u periodu jul-septembar, kao i povratak tražnje nakon prošlogodišnjih restrikcija zbog pandemije omogućili su ovoj kompaniji rast većine finansijskih pokazatelja, a pojedini su premašili nivo iz 2019. godine. Prosečna cena sirove nafte tipa Brent u prvih devet meseci skočila je 66 odsto što je doprinelo rastu prihoda od 48 odsto na 200,2 milijarde dinara.



Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, skočio je 3,7 puta na 38,2 milijarde dinara, a bio je i iznad rezultata ostvarenog 2019. godine (31,2 milijarde dinara). Neto dobit iznosila je 13,3 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 8,3 milijarde dinara, dok je samo u trećem kvartalu ostvaren krajnji rezultat od 7,2 milijarde dinara.

Operativni novčani tok (OCF) u prvih devet meseci porastao je četiri odsto na 20,4 milijarde dinara, dok je CAPEX bio tek 13,1 milijardu dinara (smanjenje od 37 odsto) usled sprovođenja projekta Duboka prerada u protekloj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada su u pitanju operativni pokazatelji, proizvodnja nafte i gasa pala je sedam odsto, obim prerade je porastao devet odsto, dok je ukupan promet naftnih derivata skočio 14 odsto.

Generalno govoreći, potrošnja motornih goriva na domaćem tržištu porasla je u periodu 13 odsto, a takođe je premašila i nivo 2019. godine za 4,5 odsto. NIS je zadržao tržišni udeo na 73 odsto, a slična situacija je bila i na maloprodajnom tržištu gde je zadržano učešće od 44 odsto.

Kompanija je smanjila zaduženost prema bankama za sedam odsto, te je dug na kraju septembra iznosio 589 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza naftna industrija srbije momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana