Tekst objavljen: 14.11.2022 12:30        


Srbija razmatra mogućnost da ponovo preuzme većinsku kontrolu nad Naftnom industrijom Srbijom (NIS), svojom glavnom naftnom kompanijom, od ruskog Gazprom Neft-a, jer žuri da se zaštiti od uticaja sankcija Moskvi, rekao je Aleksandar Vučić za londonski Financial Times

Financial Times: MOL i Srbija razmatrali mogućnost preuzimanja NIS-a


Kako navodi ovaj specijalizovani list, pozivajući se na tri izvora koji poznaju situaciju, nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo je kupovinu kontrolnog paketa NIS-a od većinskog vlasnika, ali su pregovori o prodaji zaustavljeni. MOL je odbio da komentariše ove navode.Za sada, NIS može normalno da funkcioniše jer njegova rafinerija može da prerađuje naftu iz Iraka i drugih zemalja, ali i zbog izuzeća Beograda od sankcija EU ruskim kompanijama.

Vučić je rekao da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, treba da razmotri „sve mogućnosti“, uključujući preuzimanje NIS-a i pronalaženje alternativnih puteva snabdevanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dodao je da će biti veliki problem za državu ako bude dodatnih sankcija protiv kompanija u većinskom ruskom vlasništvu i da će država morati da obezbedi dovoljno nafte i gasa za građane.Dodao je: „Ako niko neće da radi sa NIS-om . . . onda ćemo delovati, ali to zasad nije slučaj.“

NIS je od 2009. godine u većinskom ruskom vlasništvu, a trenutno 50 odsto akcija poseduje Gazprom Neft, a 6,2 odsto Gazprom koji je ovaj udeo u maju preuzeo od Gazprom Neft-a kako bi se predupredio uticaj najavljenih sankcija EU na NIS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) preuzimanje nis-a Srbija Mol vesti sa berze Beogradska berza belex momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana