Tekst objavljen: 14.10.2019 16:30        


Ruski Gazprom i Naftna industrija Srbije (NIIS), koja posluje pod njegovom kontrolom, nisu zainteresovani za kupovinu pančevačke Petrohemije, piše "Danas", pozivajući se na dobro obavešten izvor u energetskom sektoru

Gazprom i NIS nisu zainteresovani za preuzimanje Petrohemije

Prema istom izvoru, Gazprom Neft je zainteresovan za opstanak i dobro poslovanje Petrohemije jer ta kompanija kupuje primarni benzin koji proizvodi Rafinerija nafte u Pančevu i da kao manjinski akcionar NIS-a daje maksimalan doprinos kako bi Petrohemija beležila pozitivne poslovne rezultate.



Podsećanja radi, nakon što je proglašen unapred pripremljeni plan reorganizacije u Petrohemiji država je deo potraživanja poverilaca Petrohemije otpisala, a deo dugovanja konvertovala u kapital kompanije pa je na taj način NIS postao vlasnik nepunih 21 odsto akcija tog preduzeća. Većinski vlasnik Petrohemije je država sa 76 odsto akcija u svojim rukama dok tri odsto pripada ruskoj naftnoj kompaniji Lukoil.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Gazprom Neft ima interes da kroz aktivnosti NIS-a kao manjinskog vlasnika unapređuje poslovanje Petrohemije i na tom planu je dosta učinjeno, primera radi ojačavanjem menadžmenta angažovanjem stručnjaka sa iskustvom iz multinacionalnih kompanija i unapređenjem operativne efikasnosti fabrike. S obzirom da NIS kontroliše deo akcija Petrohemije i da prodaje primarni benzin toj fabrici u interesu Rusa je da ona funkcioniše na zadovoljavajući način. Međutim to ne znači da je Gazprom Neft voljan da kupi Petrohemiju. U ovom trenutku bar, stvari uvek mogu da se promene, poslovodstvo ruske kompanije je kategorično protiv toga. Osnovni razlog je taj što se Gazprom Neft ne bavi biznisom iz oblasti petrohemije a da bi fabrika poslovala stabilno na duže staze potrebna su velika ulaganja u iznosu do oko 200 miliona evra, navodi sagovornik "Danasa".

Jedan od razloga zašto je Petrohemija neinteresantna za Gazprom Neft je i taj što Rusija na svojoj teritoriji već sada gradi velike petrohemijske komplekse u saradnji sa Kinezima, tako da je postrojenje u Pančevu iz te perspektive uopšte ne zanima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
petrohemija Naftna industrija Srbije (NIS) gazprom momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana