Tekst objavljen: 01.03.2021 14:55        


Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je finansijske izveštaje za period oktobar-decembar i celu prošlu godini koji su pokazali očekivano loše finansijske rezultate usled nepovoljnog poslovnog okruženja

Gubitak NIS-a u 2020. 7,6 milijardi dinara

NIS je u 2020. godini zabežio prihod od 183,8 milijardi RSD, što je smanjenje od 32 odsto, pre svega usled niske cene sirove nafte. Uprkos oporavku u drugoj polovini godine, prosečna cena Brenta u 2020. bila je niža za 35 odsto u odnosu na godinu pre.



Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, dostigao je u 2020. godini nivo od 15,8 milijardi dinara ( pad od 64 odsto), dok je neto gubitak iznosio 7,6 milijardi dinara, nasuprot dobitku od 16,6 milijardi dinara u 2019. godini. Krajnji rezultat kompanije, kada bi se isključili efekti zaliha stvaranih po visokim cenama, bio bi pozitivan i iznosio bi 3,8 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada su operativni pokazatelji u pitanju, proizvodnja nafte i gasa lani je pala dva odsto, prerada je povećana sedam odsto (niska uporedna osnova), dok je promet bio manji za četiri procenta.

Kompanija je u prošloj godini kapitalna ulaganja svela na 25,3 milijarde dinara (pad od 40 dsto), dok je ukupna zaduženost prema bankama zadržana gotovo na nepromenjenom nivou od 589,5 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
momentum belex Naftna industrija Srbije (NIS) Beogradska berza vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana