Tekst objavljen: 28.08.2023 13:15        


Prvi put u poslednja dva meseca akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležeile su dnevni promet veći od 10 miliona dinara uz nastavak rasta cene koji gotovo neprekidno traje od početka avgusta

Isplata dividende pogurala promet NIS-ovih akcija


Akcije NIS-a zabeležile su danas promet od 11,8 miliona dinara, uglavnom po ceni od 730 dinara što je 0,8 odsto više u odnosu na cenu za jučerašnjeg zatvaranja. Ovaj veliki promet posledica je pre svega odluke određenog broja akcionara da reinvestiraju dividendu koja je danas isplaćena.



Kao što je poznato, skupština akcionara ove kompanije odobrila je 29. juna isplatu dividende u visini od 143,29 dinara po akciji. Kao dan dividende utvrđen je 19. jun.

Posmatrano u ukupnom iznosu, akcionari su dobili rekordnu dividendu u visini od 23,4 milijarde dinara, a manjinskim akcionarima mimo države pripalo je 3,3 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcionari su kao i prethodnih godina, osim u godini pandemije, dobili 25 odsto ostvarene dobiti premda su njihova očekivanja bila veća s obzirom na rekordne prošlogodišnje rezultate.

Umesto toga, neposredno pre zakazivanje skupštine akcionara, NIS je državi, najvećem manjinskom akcionaru, dodelio donaciju u visini od 60 miliona evra što je dovelo do razočarenja investicione javnosti.

NIS je prvi put isplatio dividendu 2013. godine, nakon što je pokrio gubitke akumulirane iz prethodnih godina. Ukupno uzevši, akcionari su zaključno sa ovogodišnjom isplatom dobili bruto iznos dividendi od 548,5 dinara po akciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) isplata dividendi momentum vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana