Tekst objavljen: 07.09.2022 11:45        


Lagani rast domaćeg tržišta akcija nastavljen je i protekle sedmice koju je obeležila najava konsolidacije vlasništva u Alfa plamu (ALFA). Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,77 milijardi dinara (15,1 milion evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao 0,4 odsto na 850,8 poena

Konsolidacija u Alfa plamu obeležila trgovačku sedmicu


Vranjski Alfa plam bio je ubedljivo najprometnija akcija sa realizijom od 355,6 miliona dinara nakon što je u nekoliko transakcija isprometovano 13,1 odsto od ukupnog broja akcija. Nakon ovog velikog trgovanja većinski vlasnik ovog proizvođača peći i štednjaka objavio je nameru za preuzimanje preostalih akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara. U objavljenoj nameri Amasis navodi da planira da preuzme preostalih 11,6 odsto akcija, a gotovo je izvesno da će ponuđena cena biti 18.700 dinara na kojoj su i realizovane spomenute velike transakcije.



Akcije Dunav osiguranje (DNOS) porasle su nevelikih 1,1 odsto na 1.338 dinara uprkos lošim rezultatima objavljenim protekle sedmice. Ukupan promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je 16,8 miliona dinara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zadržao se na ceni od 1.500 dinara uz ostvareno trgovanje vredno 5,5 miliona dinara. Beogradski aerodrom, čiju koncesiju Aerodrom „Nikola Tesla“ nadgleda, tokom je jula uslužio preko 700 hiljada putnika što je svega tri odsto ispod nivoa rekordne 2019. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naftna industrija Srbije (NIIS) nastavila je trend velike tražnje ali i slabih prometa usled nedostatka ponude. Ukupna realizacija u trgovanju ovom hartijom iznosila je 3,9 miliona dinara, a ostvarena je u uskom cenovnom rasponu od 620-630 dinara. Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) ponovo su se domogle psihološke granice od 7.000 dinara uz neveliki promet od 0,9 miliona dinara. Kompanija bi ove sedmice trebalo da objavi šestomesečne rezultate poslovanja koji će pokazati da li je nastavljen višegodišnji trend rasta prihoda i profita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum alfa plam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana