Tekst objavljen: 10.07.2023 13:30        


Drugu polovinu godine domaće tržište akcija otvorilo je padom vrednosti, dok su prometi znatno oslabili, u velikoj meri usled sezonskog efekta. Ukupan promet, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 1,2 milijarde dinara (10,1 milion evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,9 odsto na 861,4 poena

Letnja letargija na Belexu, NIS klizi ka 700 dinara


Najprometnija akcija na tržištu bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje se oporavilo 2,5 odsto na 953 dinara uz promet od 5,6 miliona dinara. Kompanija je u petak isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti koja je usvojena tek nakon što je država preinačila predlog odluke uprave da dobit ostane neraspodeljena. Akcionari su primili bruto iznos dividende od 33,89 dinara po akciji, a kao dan dividende je utvrđen 17. april.



Naftna industrija Srbije (NIIS) je svih pet trgovačkih dana beležila silazni trend i u petak je pala na nivo od 700 dinara. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi oslabile su tri odsto na 710 dinara, što je okvirno nivo cene akcije pre dana dividende korigovan za bruto isplatu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Tehnogasa (TGAS) nastavile su da blago osciliraju oko nivoa od 14.000 dinara sa solidnom tražnjom. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji mesecima tavori oko 350 dinara zabeležio je skroman promet na ovom nivou, dok je Metalac (MTLC) ponovo sa malom realizacijom predvodio gubitnike korekcijom od šest odsto. Ova akcija nedelju je okončala na nivou od 1.504 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
momentum belex BELEX15 nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana