Tekst objavljen: 22.04.2024 13:30        


Domaće tržište akcija nastavilo je rast i protekle sedmice nakon što je nedelju dana ranije indeks Belex15 probio psihološku barijeru od 1.000 poena. U proteklih pet trgovačkih dana ova korpa najlikvidnijih akcija ojačala je pola procenta na 1.015,1 poen, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 1,68 milijardi dinara (14,3 miliona evra)

Nastavak rasta Belexa, NIS dominirao prometom


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je oslabila 1,6 odsto na 855 dinara uz realizaciju od 97,0 miliona dinara. Kompanija je najavila da će u petak, 26. aprila, predstaviti finansijske rezultate poslovanja za prvo tromesečje koji će biti pod velikim uticajem sprovođenja remonta Rafinerije u Pančevu koji je počeo krajem februara.Akcije Dunav osiguranja (DNOS) pale su 4,7 odsto na 982 dinara uz promet od 6,3 miliona dinara. Dunav je ponovo pao ispod granice od 1.000 dinara nakon što je prošao presek za isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti o kojoj će odlučivati skupština akcionara 25. aprila.

Protekle sedmice okončana je ponuda za preuzimanje Messer Tehnogasa (TGAS) u kojoj je većinski vlasnik ove kompanije prikupio 3,5 odsto akcija, podigavši vlasnički udeo na 85,6 odsto. Time nije ispunjena osnovna namera Messer-a da preskoči prag od 90 odsto vlasništva i prinudno istisne preostale manjinske akcionare. Istovremeno, cena akcija Tehnogasa na berzi porasla je osam procenata u odnosu na cenu iz ponude na 27 hiljada dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Energoprojekt holding (ENHL) se takođe našao među prometnijim akcijama sa realizacijom od tri miliona dinara i blagim rastom cene na 352 dinara. Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) oslabile su 2,8 odsto na 7.580 dinara nakon što je kompanija objavila godišnje rezultate poslovanja koji su bili ispod očekivanja tržišta. Dobit ove kompanije u prošloj godini tek je neznatno porasla na 6,3 milijarde dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana