Tekst objavljen: 09.12.2019 15:30        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su smanjeni obim investicione aktivnosti uz nastavak rasta berzanskih indeksa. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 490,1 milion dinara (4,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,9 odsto na 777,6 poena

Nastavak rasta Belexa uz pad prometa

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) uz promet od 52,9 miliona dinara i uz veliki pritisak na strani ponude. Komercijalna je nedelju okončala u blagom minusu od 0,6 odsto na 3.230 dinara, premda je tokom nedelje padala i ispod granice od 3.000 dinara, istina uz neveliki promet. Juče je guvernerka NBS-a sugerisala da je "država sposobna da upravlja ovom bankom", svega nedelju dana pre finalnih ponuda u privatizacionom postupku.



Metalac (MTLC) je protekle sedmice zabeležio solidan promet od 12,4 miliona dinara, uglavnom na nivou od 2.000 dinara. Većim delom godine ova akcija blago fluktuira oko ove psihološke granice sa koje je i ušla u 2019. čemu je u velikoj meri doprinelo i povremeno sticanje sopstvenih akcija od strane kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naftna industrija Srbije (NIIS) blago je oscilirala oko nivoa od 730 dinara uz smanjeni obim investicione aktivnosti. Protekle sedmice nafta tipa Brent porasla je preko tri odsto na 64 dolara po barelu na krilima aktivnosti OPEK-a i najave novog smanjenja dnevne proizvodnje.

Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) zaustavile su višenedeljni uzlazni trend, tokom kojeg su preskočile i granicu od 6.000 dinara. Protekle sedmice ove akcije pale su skoro pet procenata na 5.650 dinara. Akcijama Galenike Fitofarmacije (FITO) nije se trgovalo u očekivanju objave ponude za preuzimanje. Agromarket je u petak ponudio akcionarima 3.050 dinara po akciji, a ponuda važi do 30. decembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex nedeljni izveštaj Beogradska berza momentum kombank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana