Tekst objavljen: 04.04.2022 16:00        


Protekla sedmica donela je relativno male promene indeksa na domaćem trištu akcija, dok je promet zahvaljujući državnim obveznicama dostigao 581,3 miliona dinara (4,9 miliona evra)

Nastavljen oporavak NIS-a, indeksi stabilni


Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 neznatno je porastao na 836,0 poena, a od početka godine nosi pozitivan prinos od 1,9 odsto.



Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je nastavila oporavak i okončala nedelju na 540 dinara uz promet od 25,4 miliona dinara. Kako je saopštio Jadranski naftovod (Janaf), kompaniji od 15. maja preti obustava snabdevanja sirovom naftom usled sankcija EU što bi moglo u velikoj meri da ugrozi njeno normalno poslovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) pale su dodatnih 2,8 odsto na 14.000 dinara uz neveliki promet od 0,9 miliona dinara. Od početka rusko-ukrajinskog rata akcije ove kompanije oslabile su više od deset procenata i trenutno se trguju na PE raciju od 5,1x. Akcije Metalca (MTLC) nastavile su da klize naniže i spustile su se na 1.700 dinara uz realizaciju od 0,8 miliona dinara. Ruska i ukrajinska podružnica proteklih godina su donosile prihod kompaniji od 4-6 miliona evra što je oko pet odsto njene godišnje realizacije.

Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) nastavile su rast vrednosti sa malim prometom. Ove akcije dostigle su nivo od 3.206 dinara, a od početka godine beleže pozitivan prinos od 25,4 odsto. Akcije Alfa plama (ALFA) zadržale su se na nivou od 25.000 dinara na kojem se nalaze u proteklih skoro mesec dana. Od početka godine ove akcije izgubile su na vrednosti 7,4 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) belex Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze Janaf momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana