Tekst objavljen: 23.09.2019 8:53        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su visok promet na Beogradskoj berzi, usled obimnog trgovanja državnim obveznicama, i blagi pad repernog indeksa akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 5,4 milijarde dinara (46,3 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,4 odsto na 755,7 poena.

NIS dominirao u skromnoj trgovačkoj nedelji

U veoma skromnom prometu akcija dominirala jeNaftna industrija Srbije (NIIS)koja je zabeležila realizacija od 14,7 miliona dinara unedelji u kojoj su zabeležene velike fluktuacije na globalnom tržištu sirove nafte (cena nafte tipa Brent skočila je skoro sedam odsto).

Akcije NIS-a oporavile su se 0,9 odsto na 678 dinara, dok su nedeljni maksimum dostizale na 688 dinara.Akcije Komercijalne banke (KMBN) stigle su nadomak nivoa od 3.300 dinara uz skroman promet od 3,8 miliona dinara. Nezvanično je objavljeno da je najbolja ponuda u privatizacinog procesu dostavljena od NLB-a.

Ova slovenačka banka već prisutna na domaćem tržištu ponudila je 450 miliona evra za 83 odsto akcija, što je premija od oko 15 procenata na aktuelnu tržišnu cenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je nastavio blagi silazni trend spustivši se na 1.918 dinara. Ova akcija u tekućoj godini beleži pad od 4,3 odsto, nakon što je godinu dana ranije oslabila 4,5 procenata. Impol Seval (IMPL) je nastavio trend prometa po nepromenjenoj ceni od 3.350 dinara.

Uprkos rastu od 11,7 odsto u tekućoj godini, ovim akcijama se i dalje trguje ispod polovine knjigovodstvene vrednosti. Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) skočile su 4,5 odsto na 4.442 dinara, a stizale su i do novog višegodišnjeg maksimuma od 4.500 dinara. Od objave polugodišnjih rezultata ove akcije su skočile preko 18 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana