Tekst objavljen: 23.08.2021 13:45        


Protekla sedmica donela je nastavak rasta domaćeg tržišta akcija i novi rekordan nivo u proteklih godinu i po dana. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,8 odsto na 802,3 poena, dok je ukupan promet iznosio 590,4 miliona dinara (oko pet miliona evra)

NIS najprometniji, Belex ponovo preko 800 poena


Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nastavile su lagani oporavak, okončavši sedmicu na nivou od 614 dinara uz realizaciju os 11,2 miliona dinara. Cena sirove nafte tipa Brent u sedmici je pala više od sedam odsto nakon što su novi sojevi virusa doveli do zabrinutosti ulagača oko oporavka globalne tražnje.



Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) pale su 2,6 odsto na 1.023 RSD, ali je gro prometa od 5,4 miliona dinara ostvareno na nivou od 1.050 dinara. Tajnost ugovora o koncesiji odlukom Vlade Srbije ponovo je produžena, ovaj put do kraja godine, pa će detalji koncesionog ugovora ostati van dometa investitora više od četiri godine od početka koncesije. Akcije Alfa plama (ALFA) nastavile su snažan rast vrednosti iz protekle sedmice, stigavši do nivoa od 38.000 dinara. Nema sumnje da su u ovaj netržišni manevar uključeni ili većinski vlasnik ili sama kompanija, nakon što je protekle tri godine akcija beležila kontinuirani silazni trend.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) blago su oscilirale oko nivoa od 15.000 dinara uz prilično skromnu ponudu. Akcije ovog proizvođača i trgovca tehničkim gasovima trenutno se nalaze veoma blizu predpandemijskog nivoa od 16.000 dinara. Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) blago su porasle na nivo od 7.299 dinara. U poslednje tri godine ove hartije su više nego duplirale vrednost uz takođe kontinuirani trend rasta atraktivnih dividendi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza vesti sa berze izveštaj sa berze nedeljni izveštaj sa berze belex Naftna industrija Srbije (NIS) momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana