Tekst objavljen: 15.05.2023 14:55        


I četvrtu sedmicu zaredom, domaće tržište akcija nastavilo je uzlazni trend, pre svega zahvaljujući akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je dodatnih 0,8 odsto na 913 poena, dok od početka godine registruje rast veći od deset procenata. Ukupan promet na tržištu iznosio je milijardu dinara (8,5 miliona evra)

NIS nastavio uzlazni trend, Belex ponovo porastao


Ponovo je NIS bio ubedljivo najprometnija akcija sa realizacijom od 47,6 miliona dinara. NIS je beležio kontinuirani rast tokom čitave sedmice, stigavši na kraju nedelje do nivoa od 840 dinara. Poslednji put na ovim nivoima akcije NIS-a nalazile su se krajem 2014. godine. Do kraja meseca trebalo bi da bude zakazana redovna skupština akcionara sa predlogom za raspodelu prošlogodišnje rekordne dobiti.



Akcije Dunav osiguranja (DNOS) takođe su doprinele rastu indeksa nakon što su dodale na vrednosti dodatnih 0,8 odsto na 1.070 dinara. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 5,2 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao je 1,4 odsto na 1.947 dinara uz skromno trgovanje od 1,4 miliona dinara, dok je Impol Seval (IMPL) skočio 1,6 odsto na 6.200 dinara u očekivanju predloga za raspodelu prošlogodišnje dobiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) oslabio je dva odsto na 1.636 dinara nakon što je prošao presek za prošlogodišnju dividendu. Kao što je poznato, uprava kompanije je predložila akcionarima rekordnu dividendu od 90 dinara po akciji.

S druge strane, Messer tehnogas (TGAS) se spustio na 13.850 dinara nakon što je uprava zakazala skupštinu i iznela predlog da se ponovo raspodeli manje od četvrtine prošlogodišnje dobiti. Akcionarima će ove godine pripasti 450 dinara po akciji (prinos 3,2 odsto), u odnosu na prošlogodišnjih 585 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum belex Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana