Tekst objavljen: 09.10.2023 14:00        


Prva sedmica oktobra donela je lagani rast domaćeg tržišta akcija zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije (NIIS), dok je ukupan promet povećan usled većeg trgovanja državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je pola procenta na 891,2 poena, dok je ukupan promet dostigao 1,5 milijardi dinara (12,7 miliona evra)

NIS nosio rast Belexa u nedelji u kojoj je Brent pao 11%


Akcije iz indeksne korpe zabeležile su prilično skromno trgovanje, a najveći promet od 3,1 milion dinara registrovalo je Dunav osiguranje (DNOS). Akcije Dunava oslabile su 0,6 odsto na 966 dinara uz prilično oslabljenu tražnja koja se povukla duboko ispod nivoa od 1.000 dinara.



Gro rasta na tržištu donela je Naftna industrija Srbije koja je skočila 2,7 odsto na 756 dinara uz skromno trgovanje od 1,8 miliona dinara. Ovaj rast došao je pre svega kao posledica oskudne ponude pa je na momente NIS stizao i do višemesečnog maksimuma od 788 dinara. Cena sirove nafte pala je prošle sedmice više od 11 procenata što je dovelo do velike korekcije u ceni akcija globalnih naftnih kompanija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zadržao se na nivou od 1.910 dinara uz promet od 1,8 miliona dinara nakon što je nastavljen pritisak na strani prodaje od velikog inostranog investicionog fonda. Jedinstvo iz Sevojna (JESV) se s malim prometom vratilo na nivo od 7.000 dinara, a sama kompanija je obnovila program sticanja sopstvenih akcija. Ova kompanija je izvestila da je u prvih šest mesec zabeležila rast prihoda od 25 odsto, dok je istovremeno neto profit oslabio 27 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze belex momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana