Tekst objavljen: 02.08.2021 16:00        


Kao što je bilo očekivano, usled oporavka cene sirove nafte, Naftna industrija Srbije (NIIS) je ostvarila snažan rast profitabilnosti uz rast većine operativnih pokazatelja u prvih šest meseci tekuće godine

NIS premašio predpandemijske rezultate u prvih šest meseci


Prosečna cena sirove nafte u periodu januar-jun bila je veća za 63 odsto što je u velikoj meri doprinelo rastu prihoda od prodaje za 35 odsto na 115,7 milijardi dinara. Samo u 2Q prihod od prodaje je dupliran na 67,5 milijardi dinara.



Kada je profitabilnost u pitanju, EBITDA pokazatelj je porastao skoro deset puta na 22,2 milijarde dinara, dok je neto dobitak dostigao 6,1 milijardu dinara naspram gubitka od 10,2 milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

I likvidnost je značajno popravljena pa je operativni novčani tok (OCF) dostigao 14,5 milijardi dinara u odnosu na 6,3 milijarde dinara prošle godine. CAPEX je iznosio 8,6 milijardi dinara u odnosu na prošlogodišnjih 14,5 milijardi dinara pre svega usled okončanja projekta Duboka prerada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada su u pitanju operativni pokazatelji, proizvodnja nafte i gasa je pala sedam odsto i to je prema rečima uprave u skladu sa planom. Obim prerade je porastao pet odsto, dok je ukupan promet naftnih derivata skočio 13 odsto (rast samo u 2Q rast je iznosio 27 odsto).

Kompanija je smanjila zaduženost prema bankama za dva odsto, te je dug na kraju juna iznosio 604 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum Naftna industrija Srbije (NIS) rast profitabilnosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana