Tekst objavljen: 30.11.2021 16:55        


Protekla sedmica donela je nastavak rasta tržišta akcija uz oporavak ukupnog prometa, zahvaljujući pre svega državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je pola procenta na 812,4 poena, dok je ukupan promet iznosio 139,2 miliona dinara (1,2 miliona evra)

Novi rast tržišta, oporavak prometa


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja se oporavila 1,5 odsto na 619 dinara uz promet od 8,5 miliona dinara. Cena sirove nafte stropoštala se u petak više od deset procenata nakon pojave nove, opasnije varijante koronavirusa koja je momentalno uticala na nove restrikcije u kretanju.



Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) skočile su 8,6 odsto na 2.691 dinara u očekivanju predstojećeg otkupa običnih akcija (KMBN) od nesaglasnih akcionara banke po knjigovodstvenoj vrednosti. Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) ojačale su 0,6 odsto na 16.100 dinara uz neveliku investicionu aktivnost. Ovim akcijama trenutno se trguje na očekivanom PE raciju za 2021. godinu od 5,5x.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) oslabile su 2,3 odsto na 8.600 dinara uz skromno trgovanje. Uprkos padu protekle sedmice ove akcije u tekućoj godini beleže rast od 26,5 odsto. Akcije Dunav osiguranja (DNOS) stabilizovale su se nakon velikog pada na nivo od oko 2.200 dinara. Protekle sedmice i zvanično je uknjižena nova emisija akcija u korist države nastala konverzijom društvenog kapitala, dok će do kraja godine biti uknjižene akcije u korist bivših i sadašnjih radnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana