Tekst objavljen: 09.01.2017 14:05        


Skraćena trgovačka sedmica donela je očekivanu skromnu investicionu aktivnost na domaćem tržištu akcija, dok je ukupan promet bio solidan, zahvaljujući državnim dužničkim hartijama. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,05 milijardi dinara (8,5 miliona evra), dok je na akcije otpalo tek 32,2 miliona dinara.

Obveznice dominirale u prazničnoj nedelji

Indeks Belex15, koji je prošlu godinu završio u plusu 11,4 odsto, prve trgovačke nedelje je oslabio 0,4 odsto na 714,9 poena. rugoj fazi postupka podnosioci će dati i obavezujuće ponude, za šta će imati rok od još 60 dana.

Najprometnija akcija iz indeksne korpe bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 2,8 miliona dinara uz rast cene od 1,1 odsto na 748 dinara. NIS je protekle godine, nakon dve vezane godine pada, zabeležio skok vrednosti od 23,3 odsto i to u prvom redu zahvaljujući poslednjem kvartalu 2016. kada je usledio oporavak cene sirove nafte.

Generalni direktor ove kompanije, Kiril Kravčenko, izjavio je da je zadovoljan rezultatima NIS-a u prošloj godini te da je ostvaren EBITDA od oko 35 milijardi dinara i neto profit od oko 12,5 milijardi dinara. Ovo praktično znači da je prošlu godinu NIS završio sa EBITDA pokazateljem slabijim za 24,7 odsto, dok je neto dobit smanjena 14,4 odsto. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je oslabio 1,3 odsto na 1.141 RSD uz promet od 1,3 miliona RSD koji je mahom ostvaren na ceni od 1.150 RSD.

Akcije Aerodroma prošle godine su stagnirale, u prvom redu usled pada u prvoj polovini godine kada je kompanija beležila smanjenje broja putnika, a investitori se držali podalje od ove hartije i zbog nejasnoća oko sprovođenja privatizacionog postupka. Krajem godine Aerodrom se vratio dvocifrenim stopama rasta, dok je na nivou cele godine usluženo preko 4,9 miliona putnika što je rast od 3,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Komercijalna banka (KMBN) je nedelju okončala minusom od 2,2 odsto na 1.700 RSD uz promet od 1 milion RSD. Akcije Komercijalne su protekle godine porasle oko sedam procenata premda je ova najveća domaća banka pod državnom kontrolom neprijatno iznenadila investitore novom serijom otpisa plasmana i negativnim finansijskim rezultatom. Ovo bi mogla biti jedna od važnijih godina za Komercijalnu s obzirom da je još ranije najavljena njena prodaja do kraja 2017, mada bi veoma lako ovi rokovi mogli da se produže.

Bečejski Sojaprotein (SJPT), koji je prošle godine predstavljao najlošiju kariku indeksne korpe sa minusom većim od 30 procenata, ojačao je protekle sedmice 3,6 odsto na 640 RSD uz promet od 0,6 miliona RSD. Akcije ove kompanije početkom prošle godine su stizale nadomak nivoa od 1.000 RSD da bi loš finansijski rezultat na šest i devet meseci doveo do sudržanosti investitora i velikog pada cene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana