Tekst objavljen: 05.12.2022 16:00        


Domaće tržište akcija zabeležilo je u novembru blagi oporavak posle dvomesečnog silaznog trenda.Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 2,7 odsto na 815,8 poena, dok je ukupan promet u trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao 3,7 milijardi dinara (31,6 miliona evra)

Oporavak Belexa u novembru nakon dva meseca pada


Najprometnija akcija bilo je Jedinstvo Sevojno (JESV) uz promet od skoro 128 miliona dinara, koji je uglavnom ostvaren na nivou od 8.000 dinara. Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS) registrovao je promet od 78,9 miliona dinara, dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila trgovanje vredno 65,6 miliona dinara.



Dobitnike je predvodio NIS čije su akcije porasle 10,3 odsto na 667 dinara nakon objave odličnih kvartalnih rezultata kompanije. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zabeležio rast od 7,1 odsto na 1.500 dinara, dok su prioritetne akcije duvanske industrije Philip Morris (DINNPB) skočile 6,1 odsto na 7.450 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najveći pad od skoro 30 odsto zabeležila je kompanija Alfa plam (ALFA) u toku sprovođenja ponude za preuzimanje od strane većinskog vlasnika, firme Amasis. Impol Seval (IMPL), koji je bio jedan od najvećih dobitnika u proteklom periodu, oslabio je 7,4 odsto na 5.000 dinara, dok je Messer Tehnogas pao 5,5 odsto na 12.300 dinara. Veliku korekcija u ceni akcija Tehnogasa prouzrokovao je agresivan nastup hrvatskog investicionog fonda ZB Invest koji je likvidirao vlasničku poziciju u ovoj hartiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza novembar momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana