Tekst objavljen: 05.05.2022 12:10        


Skraćena trgovačka sedmica donela je manji promet na domaćem tržištu kapitala, dok su se glavni indeksi oporavili zahvaljujući rastu akcija Dunav osiguranja (DNOS). Ukupan promet na tržištu iznosio je 88,9 miliona dinara (0,8 miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao pola procenta na 827,2 poena

Oporavak Dunav osiguranja podigao indekse


Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje koje se oporavilo 10,8 odsto na 1.292 dinara uz promet od 65,4 miliona dinara. Ovom akcijom se od srede trguje bez prava na učešće u raspodeli prošlogodišnje dividende, ali ni to nije osujetilo njen oporavak nakon drastične korekcije koja je usledila nakon što su radnici ove kompanije uknjižili besplatno dobijene akcije.



Akcije Alfa plama (ALFA) pale su nepunih tri odsto na 24.500 dinara uz promet od 2,2 miliona dinara. Ova kompanija je izvestila da je u 2021. ostvarila profit od 636,4 miliona dinara što je pet puta bolji rezultat u odnosu na godinu pre. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) oslabile su 3,6 odsto na 560 dinara uz skromno trgovanje. Kompanija je najavila objavu poslovnih rezultata za prvi kvartal u petak, 13. maja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) porasle su dodatnih 3,8 odsto na 1.550 dinara. Ova kompanija koja nadzire proces sprovođenja koncesije aerodroma izvestila je da je u prošloj godini smanjila gubitak na 290,0 miliona dinara usled većih prihoda koji su došli pre svega usled redovnije naplate koncesione naknade. Akcije Metalca (MTLC) neznatno su porasle na 1.730 dinara nakon što je kompanija najavila povećanje dividende na 85 dinara po akciji (prinos 4,9 odsto). Kao dan dividende utvrđen je 16. maj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanje indexa vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza Dunav osiguranje momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana