Zvanični kurs Evra za dan 24.11.20. :: 117.5748 rsd
Tekst objavljen: 12.11.2019 12:00        


Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je putem Beogradska berze nekonsolidovane rezultate poslovanja za prvih devet meseci, kao i rezultate poslovanja svojih zavisnih preduzeća

Oporavak ino poslovanja Metalca, pad profitabilnosti Posuđa

Ključno proizvodno preduzeće, Metalac Posuđe, zabeležio je u ovom periodu pad prihoda od 3,7 odsto na 2,3 milijarde dinara uz pad bruto dobiti od 13,2 odsto na 202,6 miliona dinara. Proizvođač sudopera Inko zabeležio je rast prodaje od 13,7 odsto, dok je FAD povećao realizaciju za sedam procenata. Metalac Bojler je produbio pad realizacije iz prvih šest meseci pa je poslovni prihod oslabio za 8,7 procenata.Od trgovinskih preduzeća, tradicionalno najbolje rezultate postigao je Metalac Proleter koji je zabeležio poslovni prihod veći od dve milijarde dinara (rast od 14,9 odsto), dok je bruto dobitak skočio 24,3 odsto na 51 milion dinara.

Inostrane podružnice su mahom dobro poslovale u trećem kvartalu. Ruski Metrot je zabeležio pad prodaje od 10,8 odsto u prvih devet meseci na 4,02 miliona evra, ali pre svega usled lošeg prvog kvartala, uz ostvarenu bruto dobit od 0,24 miliona evra (veliki doprinos pozitivnih kursnih razlika). Poslovanje crnogorske podružnice je bilo neznatno iznad prošlogodišnjeg nivoa, dok je hrvatski Metalac Home Market ostvario rast prihoda od 34 odsto. Metalac Ukrajina je, nakon pada u prvoj polovini godine, u prvih devet meseci zabeležio rast prodaje od 3,8 odsto uz solidnu profitabilnost, delom zahvaljujući i pozitivnim valutnim kretanjima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
momentum metalac Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana