Tekst objavljen: 25.09.2023 14:30        


Domaće tržište akcija priklonilo se prošle sedmice negativnom sentimentu sa svetskih berzi, zabeleživši oštar pad od dva odsto, mereno indeksom Belex15. Ukupan promet na tržištu iznosio je solidnih 895 miliona dinara (7,6 miliona evra), ali u prvom redu zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama

Oštar pad Belexa, najlikvidnije akcije u crvenom


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je oslabila 0,7 odsto na 725 dinara uz promet od 16,9 miliona dinara. Tražnja za ovim najlikvidnijim akcijama na tržištu posustala je krajem sedmice kada su ponovo beleženi prilično skromni prometi.



Akcijama Dunav osiguranja (DNOS) trgovalo se uglavnom oko nivoa od 1.000 dinara uz promet od 10,1 milion dinara. Ova najveća domaća osiguravajuća kuća objavila je rezultate poslovanja za prvih šest meseci koji su pokazali oporavak profitabilnosti nakon očajnog prošlogodišnjeg rezultata usled većih rashoda po osnovu likvidniranih šteta. Akcije Dunava sedmicu su okončale u blagom minusu na nivou od 985 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Messer Tehnogas (TGAS) je bio među prometnijim akcijama sa realizacijom od 6,7 miliona dinara i padom cene od 1,7 odsto na 16.900 dinara. I ova kompanija je objavila polugodišnje izveštaje koji su pokazali snažan rast prihoda i skok dobiti od 54 odsto, uprkos visokim troškovima električne energije. I nakon prošlonedeljne korekcije, Tehnogas u septembru registruje skok od devet procenata.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je gro prometa od pet miliona dinara registrovao na nivou od 2.000 dinara, da bi u petak pao ispod ove granice i okončao trgovanje na 1.954 dinara. Metalac (MTLC) je pretrpeo pad od 5,7 odsto na 1.510 dinara uz promet od dva miliona dinara. Ova kompanija je objavila nameru za preuzimanje preostalih akcija u zavisnom preduzeću Proleter u kojem poseduje 64,6 odsto akcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza belex nedeljni izveštaj momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana