Tekst objavljen: 11.12.2023 14:15        


Domaće tržište akcija oslabilo je protekle sedmice najviše od kraja juna nakon što su akcije Metalca (MTLC) u velikoj transakciji pretrpele oštar pad vrednosti. Ukupan promet u trgovanju iznosio 317,1 milion dinara (2,7 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 2,2 odsto na 872,2 poena

Oštar pad Metalca oborio Belex više od 2%


Ubedljivo najprometnija akcija bio je Metalac koji se stropoštao 8,5 odsto na 1.450 dinara uz promet od 97,7 miliona. Najveći deo prometa posledica je velike transakcije od četvrtka u kojoj je isprometovano 3,3 odsto od ukunog broja akcija, a prodavac je bio inostrani investicioni fond Global Macro Capital Opportunities. Akcije Metalca koje proteklih godina prilično zaostaju za učinkom indeksa Belex15 spustili su se na nivo gde su se nalazile krajem 2016. godine.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) posle dve sedmice spustile su se ponovo ispod psihološke granice od 800 dinara uz promet od 11,5 miliona dinara. Tražnja za NIS-ovim akcijama nakon što su stigle do najvišeg nivoa u proteklih pola godine prilično je oslabila, te je neminovno usledila korekcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Dunav osiguranja (DNOS) nastavile su da osciliraju oko nivoa od 980 dinara uz promet od 2,1 milion dinara, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) pretrpeo pad od 4,7 odsto na 1.736 dinara uz skroman promet.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana