Tekst objavljen: 26.12.2022 13:40        


Protekla trgovačka sedmica donela je nizak nivo trgovačke aktivnosti i još slabije cenovne promene na većini najlikvidnijih akcija. Ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 906,5 miliona dinara (7,7 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, blago oslabio na 808,7 poena

Praznično raspoloženje na Belexu, indeksi stagnirali


Najprometnija akcija sa realizacijom od 9,7 miliona dinara bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je nedelju okončala na nepromenjenom nivou od 674 dinara. Nedeljni maksimum NIS je dostigao na nivou od 680 dinara gde je ostala velika količina nezadovoljene ponude. Iz kompanije su objavili novi biznis plan kojim se planiraju kapitalna ulaganja u 2023. godini od 49,1 milijardu dinara, što je više od nivoa iz predpandemijske, 2019. godine.



Akcije Dunav osiguranja (DNOS) oslabile su 0,7 odsto na 1.060 dinara uz neveliki promet od 3,6 miliona dinara. Dunav je većim delom sedmice beležio blagi silazni trend, pre svega usled činjenice da je splasla tražnja za ovim akcijama koje su u tekućoj godini predstavljale ubedljivo najlikvidniju domaću hartiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) pale su 1,8 odsto na 7.410 dinara uz promet od 1,1 milion dinara. U sredu je poslednji dan za kupovinu akcija ove kompanije za učešće u raspodeli ovogodišnje dobiti. Philip Morris je u prvih šest meseci zabeležio snažan rast profitabilnosti, ostvarivši rast neto dobiti od oko 73 odsto.

Sa malim prometima, među prometnijim akcijama prošle sedmice našli su se i Alfa plam (ALFA) i Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), bez promene vrednosti u odnosu na prethodnu nedelju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana