Tekst objavljen: 22.06.2021 12:00        


Protekla sedmica donela je prvi pad tržišta akcija još od početka maja, ali je investiciona aktivnost ostala na skromnom nivou. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,6 odsto na 777,4 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 32,3 miliona dinara (0,3 miliona evra)

Prekinut trend rasta tržišta uz skroman promet


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zaustavila negativan niz uz skroman promet od 5,3 miliona dinara. Ova hartija spuštala se protekle sedmice na psihološku granicu od 600 dinara uprkos činjenici da je Brent stizao do kote od 75 dolara po barelu.



Messer Tehnogas (TGAS) oslabio je 2,1 odsto nakon što je prošao presek za ovogodišnju dividendu. HBIS grupa, glavni klijent kompanije, najavila je pokretanje druge peći u Smederevu od sredine avgusta, što bi moglo znatno ojačati poslovne izglede kompanije u tekućoj godini. Jedinstvo Sevojno (JESV) predvodilo je retke dobitnike prošle sedmice sa skokom od 2,5 odsto na 8.200 dinara. Ovo je najviši nivo ove hartije još od oktobra 2008. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Metalca (MTLC) blago su se spustile na 1.900 dinara uz neveliku investicionu aktivnost. Ova akcija u 2021. beleži pad od 2,6 odsto, dok je jednocifrene negativne prinose registrovala i tokom prethodne tri godine. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) ponovo su pale nadomak nivoa od 1.000 dinara uz slab promet. Tokom perioda januar-maj beogradski aerodrom kojim upravlja VINCI zabeležio je promet od oko 600 hiljada putnika što je smanjenje od 35,3 odsto u odnosu na isti period lani.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana