Tekst objavljen: 10.04.2023 13:15        


Nakon što je kriza poverenja u bankarski sistem prodrmala svetska tržišta kapitala pre nekoliko sedmica, investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi nikako da se oporavi. Istina, prošlonedeljni promet iznosio je solidnih 394,5 miliona dinara (3,4 miliona evra), ali je promet akcija u redovnom trgovanju bio najslabiji u tekućoj godini. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,9 odsto na 883,4 poena

Promet akcija nikad lošiji, Belex oslabio 1%


Najprometnija akcija na tržištu bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je nastavilo silazni trend otpočet ranije objavljenom informacijom da će akcionari ove godine ostati bez dividende. Dunav je zabeležio promet od 1,9 miliona dinara što je njegova najslabija sedmična realizacija u poslednjih skoro godinu dana. Akcije ove najveće domaće osiguravajuće kompanije oslabile su 4,3 odsto na 1.081 dinar što je njihov najniži nivo od novembra prošle godine.



Ništa bolje promete ne beleže ni akcije Naftne industrije Srbije (NIIS), premda se cena sirove nafte značajno oporavila nakon nove intervencije na tržištu kartela OPEC+. Akcije NIS-a oslabile su skoro dva odsto na 745 dinara uz promet koji nije dostigao ni milion dinara. Do kraja meseca kompanija bi trebalo da objavi kvartalne rezultate poslovanja za prvo tromesečje što bi moglo da prodrma učmalu investicionu aktivnost iz proteklih par sedmica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Gornjomilanovački Metalac (MTLC) skočio je 1,9 odsto na 1.650 dinara uz skromno trgovanje od 0,8 miliona dinara. Uprava ove kompanije zakazala je redovnu skupštinu akcionara sa predlogom da akcionarima pripadne dividenda od 90 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 85 dinara. Na poslednjoj ceni akcije ove kompanije nose dividendni prinos od 5,5 procenata.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zadržao se na nivou od 1.896 dinara uz skromno trgovanje, dok je nastavljen pritisak na strani tražnje na akcijama Messer Tehnogasa (TGAS) koje su se domogle nivoa od 13.910 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana