Tekst objavljen: 18.04.2022 12:40        


Domaće tržište akcija nastavilo je uzlazni trend i protekle sedmice uz nastavak smanjene investicione aktivnosti. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,28 milijardi dinara (10,9 miliona evra), pre svega zahvaljujući državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,9 odsto na 855,7 poena

Rast Belexa i četvrtu sedmicu zaredom


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je nastavila oporavak do 579 dinara ali uz skromno trgovanje vredno 2,9 miliona dinara. Zvaničnici države su najavili da su mogući svi scenariji oko ove kompanije u vezi sa sankcijama od strane EU, a mediji su nedavno spekulisali da je država stupila u pregovore sa azerbejdžanskom naftnom kompanijom SOKAR u vezi sa prodajom NIS-a.



Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) zaustavile su silazni trend, oporavivši se do nivoa od 6.800 dinara uz realizaciju od dva miliona dinara. Uprava je zakazala redovnu skupštinu akcionara i predložila dividendu od 484 dinara po akciji što na trenutnoj ceni daje prinos od 7,1 odsto. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) porasle su dodatnih 2,4 odsto na 1.420 dinara uz mali promet. Sam aerodrom nastavio je da beleži oporavak prometa i u martu je uslužio za 21 odsto manje putnika u odnosu na rekordnu 2019.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Alfa plama (ALFA) zadržale su se na nivou od 25.000 dinara gde se nalaze u proteklih mesec i po dana. U tekućoj godini ove hartije beleže pad od 7,4 odsto, nakon što su u 2021. porasle 28,5 procenata. Akcije Dunav osiguranja (DNOS) pale su nepunih dva odsto na 2.700 dinara uz mali promet. Kompanija je izvestila da je raspodelila besplatne akcije te da se njihova raspoloživost očekuje nakon upisa hartija u Centralni registar hartija od vrednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex BELEX15 vesti sa berze Beogradska berza momentum nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana