Tekst objavljen: 26.04.2021 10:10        


Domaće tržište akcija nastavilo je rast koji traje neprekidno od početka aprila, pre svega kao posledica skoka vrednosti akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet na trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio je 2,15 milijardi dinara (18,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao neznatno preko jedan odsto na 769,6 poena

Rast Belexa i treću sedmicu zaredom

Najprometnija akcija bio je Metalac (MTLC) koji je registrovao promet od 11,9 miliona dinara, uglavnom na nivou od 1.900 dinara. Ova akcija beleži blagi oporavak premda se od 18. aprila trguje bez prava na dividendu. Uprava je ove godine predložila dividendu od 65 dinara po akciji u odnosu na višegodišnju dividendu od 85 dinara po akciji.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležile su mirnu trgovačku sedmicu, fluktuirajući u uskom cenovnom rasponu 614-620 dinara. Cena sirove nafte tipa Brent blago se spustila oko nivoa od 66 dolara po barelu. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) blago su se oporavile na nivo od 1.000 dinara uz neveliki promet. Koncesionar VINCI izvestio je da je beogradski aerodrom u periodu januar-mart zabeležio pad prometa putnika od 69 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) porasle su 1,5 odsto na 6.600 dinara uz prilično slabu ponudu ovih hartija. Kompanija je najavila objavu godišnjih rezultata poslovanja za sredu, 28. april. Akcije Komercijalne banke skočile su 5,8 odsto, a prioritetne akcije ovog emitenta (KMBNPB) čak 28,2 odsto, kao direktna posledica neuspelog pokušaja NLB-a da obezbedi uslove za prinudni otkup akcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza belex BELEX15 rast belexa nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana