Tekst objavljen: 18.07.2017 11:24        


Kineska privreda zabeležila je rast u drugom kvartalu iznad očekivanja tržišta, čime je odagnala deo strahova investitora da će doći do usporavanja ove ekonomije usled prevelike zaduženosti.

Rast kineskog BDP-a u 2Q iznad očekivanja

Kina je objavila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za period april-jun od 6,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je identično rastu u prvom kvartalu i deset baznih poena više u odnosu na očekivanja analitičara. U prvih šest meseci, investicije u osnovna sredstva porasle su 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su investicije u nekretnine skočile 8,5 odsto.

Maloprodaja u junu je porasla 11,0 odsto u odnosu na isti mesec 2016. godine, što je bolje od očekivanja analitičara koji su prognozirali stopu od 10,6 odsto. Kineske vlasti su projektovale rast BDP-a u ovoj godini na nivou od 6,5 odsto, što predstavlja usporavanje u odnosu na prošlogodišnjih 6,7 odsto, što je bio najslabiji rast ove druge po veličini svetske ekonomije u poslednjih 26 godina.

Rejting agencija Fitch, nakon objave makroekonomskih podataka, zadržala je Kini rejting A+ sa stabilnim izgledima. Takođe je i zadržana prognoza rasta za ovu godinu od 6,5 odsto, sa mogućnošću ostvarenja i veće stope zahvaljujući snažnom rastu i izvozu. Uprkos ovoj objavi kinesko tržište kapitala trgovanje je juče okončalo u minusu od 1,4 odsto, uspevši nakon ove objave tek da neutrališe deo ranijih gubitaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana