Tekst objavljen: 06.09.2022 11:50        


Najveća domaća osiguravajuća kompanija, Dunav osiguranje (DNOS), objavila je polugodišnje finansijske izveštaje koji su pokazali veliki pad profitabilnosti usled većih likvidiranih šteta u segmentu neživotnih osiguranja

Rast šteta neživotnih osiguranja srezao profit Dunav osiguranja


Bruto premija osiguranja porasla je 11 odsto na 17,76 milijardi dinara, uprkos nastavku trenda smanjenja premije od auto odgovornosti. Premija neživotnih osiguranja porasla je 10,8 odsto na 15,89 milijardi dinara, dok su životna osiguranja zabeležila premiju od 1,88 milijardi dinara što predstavlja rast od 13,3 odsto.



Kompanija je zabeležila veliki rast rashoda po osnovu naknada šteta. Likvidirane štete kod životnih osiguranja porasle su za petinu na 1,56 milijardi dinara, dok je u segmentu neživotnih osiguranja zabeležen rashod po ovom osnovu od 6,03 milijarde dinara (rast od 37,3 odsto). Najveće povećanje likvidacija u okviru neživotnih osiguranja zabeležen je u segmentima Ostala osiguranja imovine (401,3 miliona dinara) i Osiguranja motornih vozila (293,3 miliona dinara).

Rast likvidiranih šteta presudno je uticao na veliki pad profitabilnosti kompanije u prvih šest meseci. Neto dobitak iznosio je tek 128,5 miliona dinara u odnosu na dobit od 1,1 milijarde dinara prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Dunava na Beogradskoj berzi od početka godine beleže pad od 42,3 odsto pre svega usled podele besplatnih akcija radnicima kompanije što je proizvelo veliki pritisak na strani ponude. Na poslednjoj ceni od 1.326 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 20,14 milijardi dinara (171,6 miliona evra).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza Dunav osiguranje momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana