Tekst objavljen: 21.11.2022 16:45        


Protekla sedmica donela je snažan rast domaćeg tržišta kapitala koje se oporavilo na nivoe gde se poslednji put nalazilo sredinom prošlog meseca. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 3,5 odsto na 806,9 poena, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 339,6 miliona dinara (2,9 miliona evra)

Snažan oporavak Belexa, Metalac skočio 28%


Najprometnija akcija bio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) koji je skočio 28,3 odsto na 1.597 dinara uz promet od 7,6 miliona dinara. Ovaj veliki skok došao je kao posledica najave sticanja sopstvenih akcija od strane kompanije kao odgovor na prethodni oštar silazni trend ove hartije. Metalac je samo nedelju dana ranije pao na višegodišnji minimum od 1.220 dinara pre svega usled pritiska na strani prodaje od strane hrvatskog investicionog fond ZB Invest. Sama kompanija je kupila prošle sedmice svega 483 sopstvene akcije, dok je skok akcija u velikoj meri posledica aktivnosti drugih investitora.



Akcije Dunav osiguranja (DNOS) nastavile su oporavak protekle sedmice, završivši nedelju na 1.104 dinara uz skok od 2,6 odsto. Ukupan promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je 6,3 miliona dinara. Iz uprave kompanije saopšteno je da je u trećem kvartalu blago usporen rast rashoda po osvnovu likvidiranih šteta. U prvih devet meseci ovi troškovi su iznosili 12 milijardi dinara, što je za 29 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, što je niže u odnosu na povećanje od 34,5 odsto u prvih šest meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) skočile su 2,1 odsto na 1.496 dinara uz promet od 3,1 milion dinara, dok je Messer Tehnogas (TGAS) porastao skoro dva odsto na 12.300 dinara. I ova akcija je proteklih nedelja zabeležila veliki pad, a na strani prodaje se takođe našao investiiconi fond ZB Invest.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležile su skroman promet od 2,9 miliona dinara uz blagi rast cene na 655 dinara. Ova akcija skočila je tokom novembra više od osam procenata nakon što je kompanija objavila odlične rezultate u prvih devet meseci. Verovatno bi momentalni rast bio i veći da se nije isprečila velika ponuda ovih akcija generisana od strane domaćih penzionih fondova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze belex momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana