Tekst objavljen: 20.05.2022 14:55        


Protekla poslovna godina donela je snažan oporavak poslovanja domaćih korporacija, pre svega usled ukidanja većine pandemijskih restrikcija, rasta cene sirove nafte i drugih sirovina na globalnom tržištu.

Snažan oporavak poslovanja posle pandemije


Zbirni prihod korporacija koje čine repernu indeksnu korpu Belex15 skočio je 42,7 odsto na 451,6 milijardi dinara, dok je zbirni neto profit dostigao 33,5 milijardi dinara u odnosu na 1,8 milijardi dinara u 2020. godini. Ovi rezultati, koji su daleko iznad i 2019. godine, posledica su pre svega doprinosa Naftne industrije Srbije (NIIS) koja je ostvarila rekordne prihode i profit od 21 milijardu dinara nakon gubitka od 7,6 milijarde dinara u prethodnoj godini.



Sve kompanije osim Energoprojekt holdinga (ENHL) zabeležile su rast prihoda, a brojne članice indeksne korpe, pored NIS-a, ostvarile su ekspanziju poslovanja i rekordne realizacije: Impol Seval (IMPL), Messer Tehnogas (TGAS), Metalac (MTLC), Jedinstvo Sevojno (JESV) i Alfa plam (ALFA). Pritom, Impol Seval, Tehnogas i Metalac zabeležili su rekordne profite otkada se kompanije kotiraju na tržištu, što će akcionari osetiti i kroz veće dividende koje će biti isplaćene ove godine.

Dva predstavnika iz finansijskog sektora, Dunav osiguranje (DNOS) i Komercijalna banka (KMBN), zabeležili su blagi rast poslovanja. Uprkos rastu bruto premije od oko šest odsto Dunav je zabeležio pad profita za 21 odsto usled velikog skoka likvidiranih šteta u segmentu životnog osiguranja. Komercijalna banka je ostvarila nešto bolji konsolidovani profit, a poboljšanje neto rezultata bilo je izraženije na nivou matične kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, čije su komponente spomenute kompanije, u tekućoj godini beleži blagi pad vrednosti nakon rasta od 9,6 odsto u prethodnoj godini. Uprkos dobrim rezultatima poslovanja nije došlo do poboljšanja sentimenta na tržištu, a glavni razlozi su geopolitička neizvesnost na globalnom nivou te višegodišnje sistemske slabosti domaćeg tržišta kapitala koje su dovele do odumiranja investicione aktivnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex BELEX15 Beogradska berza analiza berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana