Tekst objavljen: 06.03.2023 12:45        


Domaće tržište akcija registrovalo je snažan rast protekle sedmice, a ponovo je prometom dominirala Naftna industrija Srbije (NIIS)

Snažan rast Belexa, NIS nastavio uzlazni trend


Ukupan promet na tržištu neznatno je porastao u odnosu na prethodnu sedmicu i iznosio je 117,6 miliona dinara (oko milion evra), dok je indeks Belex15 skočio skoro dva odsto na 891,5 poena. Od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija beleži rast veći od osam procenata.



NIS je zabeležio promet od 69,2 miliona dinara uz rast cene od 1,5 odsto na 759 dinara. Višenedeljni trend rasta NIS-ovih akcija doneo je povećane promete na ovoj hartiji koji su u tekućoj godini 4-5 puta veći u odnosu na 2022. godinu. Investiciona javnost i dalje licitira o visini očekivane ovogodišnje dividende kompanije, a visoki državni zvaničnici su ostali neodređeni po pitanju očekivanja u raspodeli prošlogodišnje rekordne dobiti.

Messer Tehnogas (TGAS) drugu nedelju zaredom bio je među prometnijim papirima, ovaj put uz pad cene od 1,2 odsto na 13.140 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je 8,1 milion dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao je skoro dva odsto na 1.839 dinara uz realizaciju od 6,5 miliona dinara, dok je Dunav osiguranje (DNOS) bez velike cenovne promete registrovalo promet od oko pet miliona dinara.

Od akcija iz indeksne korpe veliki skok od 25,7 odsto na 440 dinara registrovao je Energoprojekt holding (ENHL), ali uz minoran promet. Ova hartija, koja se među prvima pojavila na Beogradskoj berzi i dugo bila među važnijim papirima, nakon preuzimanja tavori na tržištu uz udeo u indeksnoj korpi od svega 2,2 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex momentum Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana