Tekst objavljen: 01.02.2022 15:20        


Domaće tržište akcija zabeležilo je snažan rast u januaru, pre svega kao posledica minornog trgovanja akcijama Komercijalne banke (KMBN), dok je investiciona aktivnost dodatno oslabila u odnosu na mršavu prethodnu godinu. Ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 2,8 milijardi dinara (23,8 miliona evra), dok je indeks Belex15 skočio 4,6 odsto na 858,9 poena

Snažan rast Belexa u januaru, prometi nikad slabiji

Najprometnija akcija bilo je beogradsko stovarište Kopaonik (KOPB) koje je zabeležilo rast od 24,8 odsto na 14.600 dinara uz promet od 27,6 miliona dinara nakon što je kompanija intezivirala program otkupa sopstvenih akcija. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležile su trgovanje vredno 9,3 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) registrovao promet od nepuna dva miliona dinara.



Pored Kopaonika, na listi dobitnika nalazi se Dunav osiguranje (DNOS) koje je skočilo 21,2 odsto na 2.787 dinara nakon velikog pada u protekloj godini. Akcije Komercijalne banke skočile su 20 odsto na 4.963 dinara, ali uz zanemarljiv promet dok se uporedo odvija postupak otkupa akcija od nesaglasnih akcionara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Listu gubitnika predvodio je Metalac (MTLC) koji se spustio 2,7 odsto na 1.810 dinara, dok je Jedinstvo iz Sevojna (JESV) palo 2,4 odsto na 8.300 dinara nakon što je prošao presek za dividendu 31. decembra. Blagi pad od nepunih jedan odsto na 1.135 dinara zabeležio je Aerodrom "Nikola Tesla".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex promet Beogradska berza vesti sa berze momentum belex promet na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana