Tekst objavljen: 04.10.2021 14:55        


Protekla trgovačka sedmica donela je minimalnu promenu indeksa na tržištu akcija, dok je promet bio prilično slab usled odsustva većeg trgovanja državnim obveznicama

Stagnacija Belexa, Metalac u fokusu investitora

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 367,1 milion dinara (3,1 milion evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ostao faktički nepromenjen na 801,4 poena.



Najviše se trgovalo akcijama Metalca (MTLC) koje su zabeležile promet od 9,6 miliona dinara, mahom na ceni od 1.800 dinara što je najniža vrednost akcije od karantinskog perioda prošle godine. Ova kompanija je u prvih šest meseci objavila odlične poslovne rezultate: neto dobit u periodu skočila je 46,5 odsto na 327,5 miliona dinara.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nastavile su da tavore, oslabivši za trećinu procenta na 604 dinara uz realizaciju od 5,8 miliona dinara. Naftne kompanije širom sveta nastavile su da beleže rast vrednosti usled skoka cene sirove nafte i gasa. Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) stizale su prošle sedmice do nivoa od 17.000 dinara da bi nedelju završile na 16.800 dinara. Od početka godine ova akcija beleži skok od 20 procenata, nakon prošlogodišnjeg blagog plusa od 2,8 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) nastavile su blago da osciliraju oko nivoa od 1.050 dinara. Beogradski aerodrom kojim upravlja VINCI beleži solidan oporavak ove godine, daleko iznad evropskog proseka, što bi svakako moglo da vrati poverenje investitorima i u ovu hartiju. Akcije Dunav osiguranja (DNOS) nastavile su da gube na vrednosti uz evidentno slabljenje tražnje. Dunav se prošle sedmice spustio 3,1 odsto na 3.391 dinar, što je njegov najniži nivo u poslednjih sedam meseci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum belex BELEX15

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana