Tekst objavljen: 02.10.2023 12:30        


Domaće tržište akcija faktički je stagniralo proteklih pet trgovačkih dana uprkos što je pojačan pritisak na strani prodaje na nekolicini najlikvidnijih hartija. Indeks Belex15 oslabio je 0,1 odsto na 886,9 poena, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 634,8 miliona dinara (5,4 miliona evra)

Stagnacija Belexa uprkos povećanom pritisku prodavaca


Naftna industrija Srbije (NIIS) okončala je sedmicu na nivou od 736 dinara, što je prvi put od kraja juna da je ova hartija premašila nivo od 730 dinara. Kompanija je najavila da će poslednjeg dana oktobra objaviti poslovne rezultate za treći kvartal i prvih devet meseci. Upravo je pad vrednosti akcija ove kompanije usledio nakon razočaravajućeg rezultata u drugom tromesečju koji je obeležila isplata donacije državi u visini od 60 miliona evra.



Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je porastao 4,6 odsto na 1.580 dinara, ali je najveći deo prometa od 8,7 miliona dinara realizovan na ceni od 1.400 dinara. Ovo je direktna posledica prodaja od strane jednog inostranog fonda koji je požurio da zatvori poziciju u ovoj kompaniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sličan pritisak viđen je i na akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) koje su pale 2,3 odsto na 1.910 dinara uz promet od 8,3 miliona dinara. I ovde je prevelika ponudu narušila uobičajeni odnos ponude i tražnje, a ovaj trend će se verovatno nastaviti u narednom periodu.

I akcije Dunav osiguranja (DNOS) oslabile su 1,3 odsto na 972 dinara uz realizaciju od 2,9 miliona dinara, dok je Jedinstvo iz Sevojna (JESV) palo 2,9 odsto na 6.800 dinara uz promet od 0,9 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana