Tekst objavljen: 27.03.2023 11:50        


Protekla trgovačka sedmica na Beogradskoj berzi donela je prvu korekciju tržišta akcija od februara uz smanjenu investicionu aktivnost. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,7 odsto na 891,2 poena dok je ukupan promet u trgovanju iznosio tek 107,3 miliona dinara (0,9 miliona evra)

Stalo trgovanje NIS-ovim akcijama, prvi nedeljni pad od novembra


Pad tržišta došao je pre svega usled korekcije u ceni akcija Naftne industrije Srbije (NIIS) koje su do prošle nedelje beležile neprekidan uzlazni trend od početka novembra. NIS je oslabio 1,8 odsto na 762 dinara uz nedeljni promet od svega 3,7 miliona dinara.



NIS od početka novembra beleži rast veći od 20 procenata nakon što je kompanija objavila odlične devetomesečne rezultate poslovanja, kada je bilo očigledno da investitore očekuje natprosečna dividenda u tekućoj godini. Uporedo, značajno su povećani prometi ove akcije koji su u tekućoj godini dostigli u proseku skoro devet miliona dinara na dnevnom nivou.

Iako se nisu promenila očekivanja u pogledu NIS-ove dividende ove godine (očekivani prinos skoro 19 procenata), očito da su turbulencije sa svetskih tržišta uticale na pad tražnje na ovoj hartiji. Cena sirove nafte tipa Brent padala je prošle sedmice nadomak nivoa od 70 dolara po barelu, nakon što je od početka godine uglavnom oscilirala u rasponu 80-85 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pad cene sirove nafte usledio je zbog povećanih recesionih očekivanja na globalnom nivou nakon turbulencija u svetskom bankarskom sistemu što je uticalo na pad akcija iz sektora energetike od 7,5 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze belex momentum Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana