Tekst objavljen: 19.02.2024 15:00        


Nastavak uzlaznog trend akcija Messer Tehnogasa (TGAS) pogurao je i reperni indeks tržišta, Belex15, koji je u sedmici dobio na vrednosti 2,6 odsto. Ukupan promet u skraćenoj trgovačkoj sedmici iznosio je 204,1 miliona dinara (1,7 miliona evra), a indeks se domogao najvišeg nivoa od maja prošle godine

Tehnogas podigao indeks na najviši nivo od maja 2023.


Akcije Tehnogasa skočile su u sedmici skoro 20 procenata nakon što su investitori nastavili da kupuju ovu hartiju na bazi špekulacije o mogućnoj konsolidaciji vlasništva. Tehnogas je nedelju završio na nivou od 21.871 dinar, što je najviša vrednost ove akcije od 2007. godine. Tehnogas od početka godine beleži rast od 38 odsto i dostigao je posle dužeg vremena 80 odsto svoje knjigovodstvene vrednosti i tržišnu kapitalizaciju od 22,7 milijardi dinara (193,5 miliona evra).



Ostale hartije su bile u senci ovih zbivanja. Dunav osiguranje (DNOS) je posle dužeg vremena zatvorilo sedmicu ispod nivoa od 900 dinara uz promet od 7,2 miliona dinara. Od početka godine ova akcija je u minusu skoro pet procenata, nakon što je prošle godine oslabila 12 procenata.

Metalac (MTLC) je prošle sedmice bio među prometnijim hartijama sa realizacijom od 6,2 miliona dinara, na nepromenjenoj ceni od 1.550 dinara. NIS (NIIS) se spustio na psihološku granicu od 800 dinara uz promet od šest miliona dinara, nakon što je posle dužeg vremena prevladao pritisak na strani prodaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) ostvarile su promet od 5,8 miliona dinara, uglavnom na ceni od 7.010 dinara. Ova kompanija je izvestila o prilično dobrim rezultatima u četvrtom kvartalu i poslovnoj 2023. godini. Nekonsolidovani neto dobitak porastao je prošle godine 31 odsto na 312,7 miliona dinara, dok je samo u četvrtom tromesečju kompanija zabeležila profit od 126,7 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza messer tehnogas nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana