Tekst objavljen: 26.09.2022 15:30        


Silazni trend domaćeg tržišta akcija nastavljen je i protekle sedmice uz prilično skromnu investicionu aktivnost. Ukupan promet na tržištu, računajući i državne obveznice, iznosio je svega 36,3 miliona dinara (0,3 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, pao 0,6 odsto na 841,2 poena

Treći vezani pad Belexa, promet sve slabiji


Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bilo je Dunav osiguranja (DNOS) koje je zabeležilo promet od 22,4 miliona dinara. Akcije ove kompanije nedelju su završili ispod granice od 1.300 dinara, gde su se poslednji put nalazile pre tri meseca. Povećanom pritisku na strani prodaje ovih hartija svakako su doprinela i globalna tržišta koja su tokom nedelje nastavila oštru korekciju.Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) blago su se spustile protekle sedmice na 628 dinara uz jedan od najslabijih nedeljnih prometa od 0,8 miliona dinara. Cena sirove nafte tipa Brent pala je na najniži nivo od januara, nakon što je nastavljeno jačanje dolara a recesioni pritisci povećani nakon novog dizanja kamata od strane Fed-a. Akcije Impol Sevala (IMPL) pale su 3,3 odsto na 5.707 dinara uz neveliki promet nakon što je presahla tražnja za ovom akcijom posle velikog rasta u tekućoj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) skočile su 1,3 odsto na 7.799 dinara, takođe uz neveliko trgovanje. Ove akcije su nastavile uzlazni trend otpočet objavom polugodišnjih rezultata kada je kompanija objavila rekordnu dobit od 3,26 milijardi dinara (rast od 72,9 odsto). Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) zadržale su se na nivou od 14.850 dinara uz povećani pritisak na strani ponude. Ove hartije od početka godine beleže minus od 5,4 odsto, dok je godišnji maksimum ostvaren u septembru prošle godine na 17.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza belex momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana