Tekst objavljen: 06.02.2017 10:07        


Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da će uprkos hladnom vremenu u januaru i manjim odstupanjima u finansijskim planovima biti ostvaren suficit u prvom kvartalu.

U prvom kvartalu se očekuje fiskalni suficit

Srbija je iznajmila ledolomce kako bi se omogućila plovidba. Led je sigurno imao negativan uticaj na trgovinu rekama, troškove grejanja zbog uvoza energenata i slično, ali ne verujem da će to imati značajnog uticaja, rekao je Vujović odgovarajući na pitanja novinara.

Kako kaže, biće manjih odstupanja od finansijskih planova, ali to neće biti značajno. U januaru su relizovani prihodi od akciza i PDV-a iznad plana. Prvi mesec smo završili sa suficitom na nivou republičkog budžeta od oko 20 milijardi dinara, što je 0,5 odsto BDP-a.

To govori da privredna aktivnost nije bitno zaostajala, istakao je Vujović. On je rekao da smo startovali u 2017. bolje nego u 2016. godini, koja je bila odlična. Očekujem da ćemo u prvom kvartalu biti iznad plana. Očekujem jednokratne prihode koji će nam pomoći još više, ali će sigurno doprineti da imamo suficit u prvom kvartalu.

Kao i da u ovoj godini u kojoj će pažnja javnosti biti usmerena političkim događajima imamo jako dobru i stabilni ekonomsku situaciju, naglasio je Vujović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana