Tekst objavljen: 28.02.2022 13:15        


Protekla sedmica donela je najveći pad domaćeg tržišta akcija u poslednjih godinu dana nakon što se tenzija sa globalnog tržišta kapitala prenela i među ovdašnje investitore. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 2,7 odsto na 841,1 poen, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 446,5 miliona dinara (3,8 miliona evra)

Ukrajinska kriza se prelila i na Belex

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) uz pad cene od 3,5 odsto na 606 dinara usled eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 13,1 milion dinara. Kompanija je objavila profit za 2021. godinu od 21 milijardu dinara što je najbolji rezultat od 2018. godine, u velikoj meri kao posledica rasta cene sirove nafte i oporavka tražnje za motornim gorivima.



Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) spustile su se 2,6 odsto na 15.201 dinar, takođe kao posledica pritiska na strani ponude usled panike na svetskim berzama. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 3,2 miliona dinara. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) zadržale su se na nivou od 1.150 dinara. Usled male slobodne količine akcija raspoložive za trgovanje, na ovoj hartiji nije došlo do promene cene koja već duže vreme oscilira oko spomenutog nivoa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) zadržale su se na nivou od 7.150 dinara. Kao jedna od najkonzervativnijih alternativa na Belexu, ove hartije nisu beležile pojačani pritisak u veoma volatilnoj sedmici. Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) pale su 16,3 odsto na 7.200 dinara uz minoran promet. Ove akcije su se spustile na najniži nivo od maja prošle godine i trenutno nose dividendni prinos od skoro 10 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex izveštaj sa berze Beogradska berza momentum rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana