Tekst objavljen: 07.03.2022 12:55        


Velika panika sa svetskih berzi oko ukrajinsko-ruskog sukoba polako ali sigurno prenela se i na domaće tržište akcija

Ukrajinska kriza se prelila na Belex


Naftna industrija Srbije (NIIS) kao najpoznatiji reprezent ruskog kapitala u našoj zemlji pretrpela je drastičan pad vrednosti, a veliki pritisak su zabeležele sve iole likvidnije akcije. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je u sedmici 1,4 odsto na 829,7 poena, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 1,7 milijardi dinara (14,4 miliona evra).



NIS je u sedmici potonuo 16,3 odsto na 507 dinara nakon velike panike investitora usled neizvesnosti koja okružuje većinskog vlasnika ove kompanije. Akcije NIS-a spuštale su se do nivoa od 500 dinara, što je otprilike bilo dno ove hartije u protekloj velikoj krizi nastaloj s izbijanjem pandemije. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 52,4 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) bile su među retkim dobitnicima uz odličan promet od 21,2 miliona dinara. Ova hartija skočila je 8,5 odsto na 1.250 dinara, a tokom sedmice nije bilo zvanično objavljenih informacija koje bi mogle da opravdaju ovakav rast. Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) takođe su bile pod pritiskom investitora, spustivši se istina tek 0,7 odsto na 15.099 dinara. Do kraja nedelje tražnja na ovoj hartiji je znatno smanjena i našla se na znatno nižim nivoima.

Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) pale su na psihološku granicu od 7.000 dinara, što je bio njihov najniži nivo u poslednjih devet meseci. Promet je bio relativno skroman i iznosio je 1,2 miliona dinara. Akcije proizvođača aluminijuma, Impol Seval (IMPL), uspele su da zabeleže blagi rast na 3.693 dinara uz neveliki promet. Cena aluminijuma na svetskim berzama prošle sedmice ponovo je stigla do novog istorijskog maksimuma.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza momentum rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana