Tekst objavljen: 09.10.2023 14:05        


Kompanije kotirane na Beogradskoj berzi koje sačinjavaju indeksnu korpu Belex15 zabeležile su oštar pad poslovnih rezultata u prvoj poloviini godine, što je bilo i očekivano nakon prošlogodišnjeg rekordnog poslovanja Naftne industrije Srbije (NIIS) koja dominantno utiče na rezultat indeksa.

Veliki pad profita korporacija sa Belexa u prvoj polovini 2023.


Zbirni prihod kompanija u periodu januar-jun oslabio je za oko 19 odsto na 243,4 milijarde dinara, dok je korekcija profitabilnosti bila još oštrija. Zbirni neto profit ovih kompanija pao je za 65 odsto i iznosio je 16,9 milijardi dinara.



NIS je u prvih šest meseci, usled znatno nižih cena sirove nafte zabeležio pad prihoda od 22 odsto, dok je profit pao za 68 procenata. Istina, da nije bilo jednokratne isplate donacije Republici Srbiji od 60 miliona evra, koja je došla u drugom tromesečju, krajnji rezultat kompanije bi svakako bio veći od višegodinjeg proseka.

Ostale kompanije su beležile promenljivo poslovanje u uslovima povišenih kamata i visoke inflacije. Valjaonica aluminijuma Impol Seval (IMPL), nakon prošlogodišnje takođe rekordne godine, suočila se sa velikim padom tražnje na tržištu što je rezultiralo padom profita od 90 procenata, ali je veliki uspeh što je kompanija uopšte ostvarila pozitivno poslovanje. Energoprojekt holding (ENHL) je ostao jedini gubitaš u korpi sa padom prihoda od 30 odsto i gubitkom koji je uvećan osam puta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Messer Tehnogas (TGAS) je svakako najprijatnije iznenađenje prvog polugodišta sa rastom prihoda od 35 odsto i nešto većim skokom krajnjeg rezultata. Veoma visok rast cene struje kompanija je uspela da prebrodi višim prihodima, delimično i kao posledica početka rada novog postrojenja u Boru. Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) je zadržao stabilno poslovanja, a manji pad neto profita je pre svega posledica odsustva pozitivnih kursnih razlika koje su prošle godine popravile profit.

Dunav osiguranje (DNOS) je u prvih šest meseci zabeležilo dvocifreni rast premije i prihoda, dok je neto profit snažno porastao pre svega usled niske prošlogodišnje osnove. Kompanija je prošle godine imala veliki pad profita usled povećanih rashoda po osnovu likvidiranih šteta u segmentu neživotnog osiguranja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2023 momentum BELEX15 berzanska analiza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana