Zvanični kurs Evra za dan 24.11.20. :: 117.5748 rsd
Tekst objavljen: 23.07.2013 11:00        


Školska uprava Beograda odobrila je Građevinskoj školi da od više obrazovnih profila oformi jedno odeljenje, u kojem će biti 15 učenika, što je minimalni broj predviđen zakonom. Razlog za to je malo interesovanje đaka.

A ko će da proizvodi: Niko neće u zanatske škole

Tako će od 1. septembra zajedno u učionici sedeti zidari, tesari i armirači, dok će praktičnu nastavu imati odvojeno. Takođe, biće spojeni hidrograđevinari i monteri suve gradnje.

GUŽVE U PRAVNOJ, EKONOMSKOJ...

Proizvodna zanimanja i zanati su godinama unazad na dnu liste želja malih maturanata, ali je ove godine situacija drastično pogoršana. Afera sa malom maturom napravila je totalni haos u školama. I dok su u ekonomskim, medicinskim, pravnim školama i gimnazijama postojeća odeljenja prebukirana sa po 40 i više učenika, dotle je većina stručnih škola poluprazna.
- Za zidara, tesara i armirača prijavili su se učenici iz unutrašnjosti koji žele to da rade, ali nismo mogli da oformimo odvojena odeljenja za svako zanimanje, jer je bilo malo prijavljenih učenika - kaže Dragoslav Fatić, direktor Građevinske škole.

- Za elektroinstalatera smo dobili odobrenje da formiramo odeljenje sa desetoro učenika, jer je nemoguće spajanje, dok smo jednog učenika koji se prijavio za krovopokrivača prebacili u tesare.

Gašenje pojedinih odeljenja preti i mašinskim, drvnim, poljoprivrednim, tekstilnim, kožarskim školama, a glavni grad bi uskoro mogao da ostane bez zidara, tesara, obućara, stolara, staklorezaca, automehaničara.

U Građevinskuškolu se, od planiranih 258 učenika, upisalo 103, a nijedan obrazovni profil nije popunjen. U "Drvo artu" je za stolara konkurisao samo jedan kandidat, iako ima 30 mesta, a od planiranog 231 učenika, upisano je 105.

Škola za dizajn u prvoj godini ima 39 učenika na šest obrazovnih profila, iako je upisna kvota 120 đaka. Mašinska škola "Kosmaj" je upisala 27 učenika na tri obrazovna profila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija profesije karijera obrazovni sistem obrazovanje školovanje škola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana