Tekst objavljen: 23.07.2013 11:00        


Školska uprava Beograda odobrila je Građevinskoj školi da od više obrazovnih profila oformi jedno odeljenje, u kojem će biti 15 učenika, što je minimalni broj predviđen zakonom. Razlog za to je malo interesovanje đaka.

A ko će da proizvodi: Niko neće u zanatske škole

Tako će od 1. septembra zajedno u učionici sedeti zidari, tesari i armirači, dok će praktičnu nastavu imati odvojeno. Takođe, biće spojeni hidrograđevinari i monteri suve gradnje.

GUŽVE U PRAVNOJ, EKONOMSKOJ...

Proizvodna zanimanja i zanati su godinama unazad na dnu liste želja malih maturanata, ali je ove godine situacija drastično pogoršana. Afera sa malom maturom napravila je totalni haos u školama. I dok su u ekonomskim, medicinskim, pravnim školama i gimnazijama postojeća odeljenja prebukirana sa po 40 i više učenika, dotle je većina stručnih škola poluprazna.
- Za zidara, tesara i armirača prijavili su se učenici iz unutrašnjosti koji žele to da rade, ali nismo mogli da oformimo odvojena odeljenja za svako zanimanje, jer je bilo malo prijavljenih učenika - kaže Dragoslav Fatić, direktor Građevinske škole.

- Za elektroinstalatera smo dobili odobrenje da formiramo odeljenje sa desetoro učenika, jer je nemoguće spajanje, dok smo jednog učenika koji se prijavio za krovopokrivača prebacili u tesare.

Gašenje pojedinih odeljenja preti i mašinskim, drvnim, poljoprivrednim, tekstilnim, kožarskim školama, a glavni grad bi uskoro mogao da ostane bez zidara, tesara, obućara, stolara, staklorezaca, automehaničara.

U Građevinskuškolu se, od planiranih 258 učenika, upisalo 103, a nijedan obrazovni profil nije popunjen. U "Drvo artu" je za stolara konkurisao samo jedan kandidat, iako ima 30 mesta, a od planiranog 231 učenika, upisano je 105.

Škola za dizajn u prvoj godini ima 39 učenika na šest obrazovnih profila, iako je upisna kvota 120 đaka. Mašinska škola "Kosmaj" je upisala 27 učenika na tri obrazovna profila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija profesije karijera obrazovni sistem obrazovanje školovanje škola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana