Tekst objavljen: 14.07.2013 13:05        


Vladar španske Zare Amansio Ortega trenutno je na trećem mestu na Forbsovoj listi milijardera. Počeo je od nule, a danas ni sam ne zna koliko ima prodavnica. Ortega, vlasnik modnog giganta Inditeks (čiji su brendovi Zara, Berška, Pul end ber, Masimo Duti, Stradivarius i Oišo), je zasigurno jedan od najneobičnijih biznismena na listi.

Amansio Ortega: Skromni milijarder bez kancelarije

Svaka njegova ekscentričnost, doduše, odnosi se na to da je fantastično normalna i obična osoba, što verovatno više govori o današnjim biznismenima nego o zvanično najbogatijem Evropljaninu.

Reč je o čoveku koji je krenuo od nule i, uprkos tome što je stvorio jednu od najvećih poslovnih imperija na svetu, nikada nije imao svoju kancelariju, tako da bilo ko od zaposlenih može da mu pristupi kad god želi, bez najave.

Kravatu je nosio samo jednom, na sopstvenom venčanju, živi u stambenom bloku u La Korunji, bez posebnog obezbeđenja. Do 1999. svet nije znao ni kako izgleda jer je jedina njegova dostupna fotografija bila ona sa lične karte.

Rođen je 28. marta 1936. u španskoj pokrajini Galiciji. Španski građanski rat upravo je počinjao i porodica sa četvoro male dece teško je preživljavala od očeve železničarske plate i majčinih nadnica kućne pomoćnice.

Kada prodavac u radnji njegovoj majci nije dao da uzme namirnice na dug, Amansio je bio toliko ponižen da je odlučio da napustiti školu i počne raditi.Prvi posao našao je u lokalnoj krojačnici Gala, koja i danas postoji u La Korunji. Veći deo vremena je slagao robu, ali do 16. godine oštroumni klinac je uočio da pravi novac ne leži u gomilanju odeće u nadi da će se prodati, nego u tome da se mušterijama da tačno ono što traže i to što je brže moguće.

Amansio je shvatio da mora da kontroliše sve faze biznisa - izradu, transport i prodaju.

Imao je sreće što se nalazio u idealnom okruženju - siromašni muškarci Galicije jedini novac mogli su da zarade na moru, a žene su ostajale kod kuće da spajaju kraj s krajem. Bile su spremne teško da rade za malo novca, a ono što su znale dobro da rade bilo je ono što je Ortegi bilo porebno - šivanje.

Godine 1991. osniva brend Pul end ber i kupuje Masimo Duti, 1998. pokreće Beršku (danas ima 785 prodavnica u svetu), a 1999. kupuje lanac Stradivarius. Godine 2001. Ortega putem inicijalne javne ponude (IPO) Inditeksa prikuplja 2,4 milijarde dolara, što je upotrebio za kupovinu nekretnina (osim poseda u Londonu, Čikagu, San Francisku i Njujorku, kupio je i najviši neboder u Španiji - Tore Pikaso u Madridu, za 536 miliona dolara, kao i Epik rezidensis end hotel u Majamiju).
Preduzimljivi tinejdžer počeo je da organizuje hiljade žena u svojevrsne zadruge, a prvo što im je dao da šiju bili su bademantili, koje je prodavao preko svoje prve kompanije GOA. Upregnuo je celu porodicu: on je dizajnirao, brat Antonio se brinuo za poslovnu stranu, a sestra Hozefa za knjigovodstvo.

Čim je prikupio dovoljno novca, 1975. otvorio je prvu prodavnicu. Nazvao ju je Zara, ali samo zato što je ime koje je stvarno želeo bilo zauzeto - Zorba, prema Grku Zorbi. Ortegi je bilo potrebno 10 godina da osnuje holding kompaniju Inditeks (u kojoj danas ima 59,8 posto deonica), pa da otvori prvu trgovinu izvan Španije, u Portugalu.

Sve vreme Ortega je insistirao na brzini. Taj lanac osvežava police dvaput nedeljno, a u roku od maksimalno 48 sati ono što prodavnica zatraži od centrale, kao nešto što mušterije traže, mora da bude isporučeno (i to u Australiju i Latinsku Ameriku, a za Evropu, Bliski istok i SAD rok je 24 sata).

Dizajneri u La Korunji zato kreiraju po tri predmeta svaki dan. Zahvaljujući tome, Inditeks je danas najveći proizvođač odeće na svetu, posluje u 80 zemalja, ima više od 6.000 prodavnica (teško je znati tačno, jer se nova Zara otvara u proseku svakog dana) i nešto više od 100.000 zaposlenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
amansio ortega zara inditex moda garderoba biznis milijarderi superbogataši najbogatiji ljudi na svetu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana