Tekst objavljen: 27.06.2013 13:30        


Kompanija Filip Moris i nevladina organizacija "Eneka" dodelili su bespovratna sredstva za 110 kandidata sa najboljim preduzetničkim idejama, za pokretanje sopstvenog biznisa. Od 110 dobitnika donacija očekuje se otvaranje isto toliko firmi i zapošljavanje više od hiljadu ljudi.

Donacije za 110 najboljih preduzetničkih ideja

U okviru donatorskog programa "Pokreni se za posao" bio je raspisan nacionalni konkurs, na koji se javilo 3.300 kanditata iz 121 opštine u Srbiji i oni su dobili po 200.000 dinara za kupovinu opreme i pokretanje posla.

Na svečanoj dodeli donacija, Specijalni savetnik u Ministarstvu finansija i privrede Dragijana Radonjić Petrović izrazila je zadovoljstvo što i dalje radi svih 160 malih preduzeća, koja su u protekle tri godine uz pomoć programa "Pokreni se za posao" započela poslovanje.

Procenat opstanka preduzetničkih preduzeća u mnogo razvijeniijim zemljama, u "start ap" varijanti, oko 50 odsto, navela je ona. U srpskoj privredi mala i srednja preduzeća čine 99,8 odsto svih preduzeća u zemlji i taj deo privatnog sektora od 320.000 firmi zapošljava oko 800.000 ljudi ili dve trećine ukupnog broja zaposlenih u privredi, a učestvuju sa oko 50 odsto u domaćem izvozu, navela je Radonjić Petrović.

Ukoliko bi ta privatna preduzeća zaposlila samo po jednog radnika, broj nezaposlenih u Srbiji bi se smanjio za 320.000, predočila je ona.

Direktor korporativnih poslova Filip Morisa Jelena Aleksić rekla je da se program od ove godine proširio sa niškog regiona na celu Srbiju, podsetivši da se program donacija za pokretanje malih biznisa sprovodi od 2009. godine.

Aleksić je ocenila da je preduslov bržeg razvoja privrede upravo jačanje preduzetništva i privatnog sektora.

Menadžer programa "Pokreni se za posao" Milivoje Jovanovih rekao je da je u protekle tri godine taj program samo u Nišu omogućio otvaranje 160 malih i srednjih porodičnih biznisa i zaposlenje više od 600 ljudi, ocenjujući da je preduzetništvo u Srbiji u usponu.

Program "Pokreni se za posao", najznačajniji je donatorski program, koji kompanija Filip Moris sprovodi u Srbiji i zahvaljujući njemu, od 2009. godine do danas omogućeno je pokretanje ukupno 270 malih biznisa u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
donacija start up start-up preduzetnici razvijanje biznisa počnite bizins

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana