Tekst objavljen: 05.07.2013 15:00        


MK grupa i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su ugovor o dokapitalizaciji u vrednosti od 50 miliona evra koji će ta kompanija iskoristiti za nove investicije u poljoprivredi u Srbiji.

EBRD ulaže 50 miliona evra u Kostićevu MK Grupu

- Dodatna sredstva iskoristićemo za ulaganje u šećerane, smanjenje troškova proizvodnje, povećanje energetske efikasnosti i očuvanje životne sredine - rekao je Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe.

Mateo Petrone, direktor EBRD, je naveo i da pored Nektara, MK Grupe i Viktorija Grupe, sa kojima EBRD već sarađuje, mogu se očekivati i nove investicije ove banke u agrobiznis, ali da je rano govoriti o konkretnim imenima. EBRD planira da u ovoj godini uloži između 150 i 200 miliona evra u taj sektor u regionu, pri čemu Srbija zauzima jedno od najznačajnijih mesta u njihovom potrfoliju.
On je rekao da je ova dokapitalizacija uspeh koji prevazilazi okvire Srbije i regiona i podsetio da je kompanija AgriEurope u čijem sastavu je MK Grupa u proteklih nekoliko godina ostvarila prosečnu stopu rasta, proizvodnje, prodaje i zarade od 2,1 odsto.

Prema njegoom proceni, sa ovom dokapitalizacijom, EBRD će biti vlasnik približno sedam odsto ove kompanije.

U sastavu holdinga Agrieurope, ulaze i MK Komerc, Sunoko, Karneks i Agroinvest Ukrajiva.

Kostić je rekao da bi 10 do 15 miliona evra od dokapitalizacije moglo biti uloženo u novu fabriku šećera od melase, vreno oko 20 miliona evra, koje se gradi u Pećincima, a počeće da radi u januaru iduće godine.

U prethodnih deset godina MK Grupa je u šećerane uložila oko 150 miliona evra, od čega oko 70 miliona evra samo u ovu fabriku, koja je danas najefikasnija fabrika šećera u Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MK grupa EBRD Miodrag Kostić Srbija kompanije poljoprivreda agrar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana