Tekst objavljen: 04.07.2013 10:30        


San Mateo, gradić u Kaliforniji koji je, zahvaljujući preseljenju Fejsbukove centrale, postao mesto sa najvećom prosečnom platom u Sjedinjenim Američkim Državama, od čak 168.000 dolara godišnje.

Fejsbuk se doselio u gradić i napravio Eldorado

Preseljenje sedišta Fejsbuka u San Mateo podiglo je prosek plate u ovom predgrađu u Silikonskoj dolini za čak 1.677 dolara nedeljno.

Zarade u San Mateu su samo u poslednjem kvartalu 2012. porasle za 107 odsto. Prema zvaničnim statističkim podacima, prosečna plata u San Mateu danas iznosi 3.240 dolara nedeljno, odnosno 168.000 dolara godišnje, što je najveća prosečna zarada u SAD, čak 1.000 dolara veća nego u drugoplasiranom Menhetenu.

Iako nisu saopšteni zvanični razlozi za povećanje prosečnih zarada, taj skok standarda, izvesno je, direktno je "izazvan" preseljenjem sedišta Fejsbuka u San Mateo, a veruje se i da je dolazak "fejsa" motivisao i druge kompanije da dođu u taj gradić.

Izvršni direktor kompanije Collaborative Economics iz San Matea Dag Henton kaže da će biti zanimljivo videti da li će porast primanja da se odrazi i na razvoj lokalne zajednice.

Fejsbuk je preseljenje u San Mateo najavio 2011. godin, a kompanija se uselila u Menlo Park, kampus koji se prostire na 230.000 kvadrata, i koji je iznajmila na 15 godina sa opcijom otkupa nakon pet godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate SAD sjedinjene američke države Amerika najveće kompanije IT kompanije it industrija fejsbuk facebook san mateo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana