Tekst objavljen: 01.06.2013 11:10        


Više kraćih pauza tokom radnog dana, rasporediti obaveze po prioritetima i posvetiti sebi sat vremena dnevno, saveti su da se ne pregori u iščekivanju godišnjeg odmora, koji je svakom radnom čoveku neophodan kako ne bi ugrozio zdravlje, kaže prim. dr Snježana Toković, psihijatar u Domu zdravlja Savski venac.

Kako da zdravi dočekamo godišnji odmor

- Bez pravog godišnjeg odmora svaki čovek će ozbiljno ugroziti svoje zdravlje, porodične odnose i na kraju će umor preći u premor pa u ozbiljnu somatsku i psihičku bolest, često depresiju. Moderan kapitalizam je već razvio pojam burn-out, a to je kada radnik zbog prejakog tempa i premalo odmora pregori ili pukne po šavovima pa nakon toga završi na psihijatrijskom lečenju da bi došao sebi. Odmor i pauze koje propisuje Zakon o radu su uvedene s obzirom na čovekovu fizičku i psihičku izdržljivost, pa tu činjenicu moraju da poštuju i poslodavci i radnici - podseća dr Toković.

Pored umora na poslu, čovek se umara i na drugim aktivnostima, a svrha godišnjeg odmora je dugoročan psihički i fizički oporavak od opterećenja koje je čovek pretrpeo tokom radne godine.

Za pravi odmor je potrebno tri nedelje, a u toku godine nekoliko kraćih odmora. Godišnji odmor nam čuva zdravlje, a kada se vratimo oporavljeni, dajemo bolje radne rezultate.

Uz kratke česte pauze, treba uzimati više tečnosti, povrća, baviti se sportom, boraviti u prirodi. To su sitnice koje možete sebi priuštiti da ne biste sagoreli do godišnjeg odmora.

- „San na minut” je nekad dovoljan da se organizam oporavi i spremi za nove obaveze. Ko radi sa puno ljudi, pauzu treba da iskoristi u samoći. Izbegavajte naporne osobe, negujte porodične ručkove, dobronamerne razgovore. Ko stresno doživljava pripreme za odmor, on treba na vreme da napravi spisak obaveza, da misli pozitivno i da se ne zatrpava obavezama jer će onda dodatno pregoreti. Šta uradim - uradio sam, treba da bude deviza - poručuje dr Toković.

- Obavestite kolege kada idete na godišnji odmor, a ukoliko ne stignete da završite sve obaveze, pitajte kolegu u kog imate poverenja da preuzme deo vaših poslova, obavestite saradnike i klijente o periodu u kom vas neće biti na poslu, a spise i podatke o klijentima ostavite na vidljivom mestu kako biste kolegama koje vas menjaju olakšali snalaženje. Neka vas kolege, dok ste na odmoru, zovu samo u najnužnijim situacijama - podseća dr Snježana Toković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
godišnji odmor odmor zdravlje saveti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana